petek, 9. september 2016

EVROPSKO PRVENSTVO GRADEC

Med 15.8 in 19.8.2016 je v Gradcu potekalo Evropsko prvenstvo mladih - kategorije U17 in U15. Konkurenca na Evropskem prvenstvu je iz leta v leto hujša. Letošnje leto so nastopili praktično vsi mladi kolesarji iz večine Evropskih držav. Tako je letos nastopilo kar 405 kolesarjev, od katerih je bilo 75 ekip kategorije U17, 60 ekip pa U15. Vsako ekipo tvorijo 3 kolesarji - dva fanta in ena punca. Sistem točkovanja je nekoliko poseben, saj se seštevajo uvrstitve vseh štirih posameznih dirk (ekipna štafeta, kombinacija - tehnični poligon+olimpijski kros, maraton in olimpijski kros. Evropski prvak pa postane tisti, ki ima najnižji seštevek uvrstitev. Tokrat je pod mojim vodstvom nastopilo tudi 12 kolesarjev Slovenske reprezentance, ki so igrali vidnejšo vlogo med najboljšimi.

Rezultati posameznih dni s krajšim poročilom v nadaljevanju.

15.8.2016
Prvi dan prvenstva je bil na sporedu ekipni kronometer, za določitev štartne pozicije za ekipno štafeto ki je na sporedu drugi dan prvenstva. Vsi trije tekmovalci so morali skupaj prevoziti kratek krog dolg približno 2:30 min. Od štarta kratek blag vzpon, par ovinkov in hiter spust po travniku ter še par ovinkov po ravnini pred ciljem. Proga je bila od dežja spolzka in v ovinkih ni dopuščala napak. Ekipa Slovenija 1 U17 (Matevž Govekar, Miha Klemenčič, Vita Movrin) se je odlično odrezala. Ko so prišli v cilj so dosegli drugi čas, za njimi pa je bilo takrat na štartu še več kot 50 ekip. Do konca tekmovanja so jih prehiteli le še dve ekipi, tako da so dosegli izvrstno 4. mesto. Do stopničk jih je ločilo le 13 stotink. Tudi ekipa Slovenija 2 (Matjaž Lozar, Anže Skok in Nika Dečman) je prikazala nadpovprečno vožnjo. Dosegli so 20. mesto izmed 75 ekip.
Priprave na štart

Pri ekipah U15 Slovenija 1 (Teo Pečnik, Jaka Starman in Ana Janežič) in Slovenija 2 (Jakob Klemenčič, Matic Kranjec Žagar in Tamara Homar) se je poznala neizkušenost, saj skoraj vsi prvič nastopajo na evropskem prvenstvu. Vseeno so se fantje in punce borili po najboljših močeh in se uvrstili na 36. in 38. mesto izmed 60 uvrščenih ekip.



Slovenia national team

16.8.2016
Drugi dan prvenstva je bila na sporedu ekipna štafeta. Največ smo pričakovali od ekipe U17 Slovenija 1. Pričakovana je bila uvrstitev v prvo deseterico. To bi jim tudi uspelo, če ne bi imeli nekaj smole. Matevž Govekar je štartal iz prve vrste in celotni svoj krog vozil v prvi deseterici. Štafeto je predal Viti Movrin na odličnem 9. mesto izmed 75 ekip. Vita Movrin je prvo polovico kroga odlično odpeljala in izgubila le približno 5 mest, nato pa je imela smolo - prednja guma ji je spustila. Do predaje štafete je padla na približno 60. mesto. Miha Klemenčič je nato kot zadnji prehitel ogromno tekmovalcev in priboril ekipi končno 36. mesto.
Ekipa Slovenija 2: Anže Skok se je prvi pognal na progo in dobro odvozil svoj krog. Štafeto je predal nekje okrog 30 mesta. Druga je štartala Nika Dečman. Štafeto je predala Matjažu Lozarju nekje okrog 50. mesta. Matjaž pa je v svojem krogu prehitel veliko tekmovalcev in tako ekipi privozil solidno 25. mesto.
Matevž Govekar

Tudi ekipi U15 Slovenija 1 in Slovenija 2 sta se borili po najboljših močeh. Obe ekipi sta prikazali borbeno vožnjo in včerajšnje uvrstitve precej izboljšali. Slovenija 1 v sestavi Teo Pečnik, Jaka Starman in Ana Janežič je zasedla 25. mesto. Ekipa Slovenija 2 (Jakob Klemenčič, Matic Kranjec Žagar in Tamara Homar) pa 31. mesto
Teo Pečnik

17.8.2016
U17 fantje so na poligonu dosegli med 19 in 22 točk od 24 možnih. Kar je pomenilo da so štartali med 40 sekund in 1:40 sekud za tekmovalci, ki so pridobili vse točke na poligonu. Matjaž Lozar je štartal s 40 sekundnim zaostankom. Z odlično vožnjo je vse tri kroge le prehiteval tekmovalce in se privozil do 8. mesta. V zadnjem krogu je bil celo že šesti, a je zaradi padca izgubil dve mesti. Matevž Govekar je štartal še 20 sekund kasneje. Tudi on je odpeljal fenomenalno dirko, privozil si je 11. mesto. Miha Klemenčič je zasedel 42. mesto, Anže Skok pa 61. mesto. Pri dekletih je Vita Movrin uvrstitev iz poligona precej izboljšala - dosegla je 37. mesto. Nika Dečman pa je zasedla 47. mesto.


Pozerji :)




Mišičaste noge so pripeljale do odličnih rezultatov :)
U15: Matic Kranjec Žagar je od naših najbolje odpeljal poligon. Dirko v krosu je štartal iz druge vrste, a je med dirko nekaj mest izgubil. Zasedel je 33. mesto. Teo Pečnik, Jakob Klemenčič in Jaka Starman so iz poligona imeli prevelik zaostanek da bi dosegli odmevnejše uvrstitve. Teo in Jakob sta odlično dirkala in prehitela veliko tekmovalcev. Zasedla sta 34. in 40. mesto. Jaka Starman pa je bil 54. Pri puncah se je Ana Janežič dobro znašla na poligonu, še bolje pa je dirkala v krosu. Zasedla je izvrstno 20. mesto. Tamara Homar se je po padcu v zadnjem krogu uvrstila na 56 mesto.

Matic Kranjec Žagar




Jakob Klemenčič







18.8.2016
Na sporedu je bil maraton. En krog dolžine 13 km s približno 550 višinskimi metri z dolgim vzponom in spustom do cilja.

U17: Matjaž Lozar je danes slabše štartal in dolg makadamski klanec začel precej zadaj. Do vrha vzpona pa je prišel na šesto pozicijo. Sledil je le spust, krajši ravninski odsek in krajši travnati vzpon do cilja. Tik pred ciljem sta ga prehitela dva tekmovalca, tako da je zasedel vseeno izvrstno 8. mesto. Tudi Matevž Govekar in Miha Klemenčič sta odlično dirkala. Na 2/3 vzpona je Matevž vozil nekje na 20 poziciji, Miha pa na 35. V vrhnjem delu vzpona in v spustu proti cilju sta oba prehitela precej tekmovalcev in v cilj prišla na 12 in 22 mesto. Anže Skok je danes padel, poleg tega je imel še nekaj tehničnih težav, zasedel je 82. mesto. Danes nas je razveselila tudi Vita Movrin. Zasedla je odlično 10 mesto. Nika Dečman pa je bila 56.


Matjaž Lozar
Punci U17 Nika Dečman in Vita Movrin pred štartom

U15: Na vrh vzpona je od naših najhitreje prišel Teo Pečnik na 24. mestu, a je v spustu do cilja prerezal zadnjo gumo in tako padel na 94. mesto. Jakob Klemenčič nas je razveselil z 30. mestom. Matic Kranjec Žagar se je tudi uvrstil v prvo polovico uvrščenih - zasedel je 56. mesto. Nekoliko slabše pa je šlo Jaki Starman, uvrstil se je na 78. mesto. Pri puncah je odlično dirkala Ana Janežič - zasedla je 20. mesto. Tamara Homar pa je zasedla 47. mesto.
Naši zvesti navijači ki napeto navijajo

19.8.2016
Danes je bil na sporedu še olimpijski kros. Nočno deževje je poskrbelo da je bila proga precej spolzka, a vseeno prevozna. Pri fantih U15 je Teo Pečnik takoj po startu pridobil ogromno mest, in prvi krog zaključil na robu dvjseterice. V drugem krogu je obdržal pozicjo in dirko zaključil na 22. mestu. Dobro se je znašel tudi Jakob Klemenčič kateri je štartal okrog 40. mesta in dirko zaključil na 28. mestu. Matic Kranjec Žagar je dirko zaključil na 54. mestu, Jaka Starman pa na 74. mestu. Puncam je spolzka proga predstavljala večje težave. Ana Janežič se je dobro borila s konkurenco in zasedla 26. mesto. Tamara Homar pa se na spolzki progi ni najbolje znašla, dosegla je 50. mesto.
Štart U15 punce

Fantje U17 so imeli dobre štartne pozicije, ki so si jih izborili z odličnimi nastopi v preteklih dneh. Matjaž Lozar je štartal iz druge vrste, Matevž Govekar iz četrte, Miha Klemenčič pa nekje okrog štiridesete pozicije. Anže Skok je štartal nekje na sredini vseh tekmovalcev. Matjaž in Matevž sta odlično štartala in zadržala mesta v prvi dvajseterici. Miha Klemenčič je veliko mest izgubil takoj po štartu zaradi skupinskega padca. Sicer ni bil udeležen v padcu, je pa moral zavirati in obvoziti kolesarje, ki so bili udeleženci padca. Anžetu pa se je takoj po startu nekdo zaletel v zadnji menjalnik in mu ga poškodoval. Do konca dirke tako zadnjega menjalnika ni mogel uporabljati. Vseeno se je boril naprej in zasedel 115. mesto. Miha je kasneje med dirko iz kroga v krog pridobival pozicije, a višje kot do 36. mesta mu ni uspelo prit. Matevž in Matjaž pa sta večino dirke vozila skupaj okrog 15. mesta. V cilj pa je Matjaž prišel malenkost pred Matevžem. Matjaž je zasedel 14. Matevž pa 16. mesto. V skupnem seštevku je Matjaž pridobil še eno mesto in tako Evropsko prvenstvo končal na 8. mestu. Matevž pa je v skupnem seštevku iz 18. napredoval na 14. mesto. Z malo več sreče v torkovi ekipni štafeti pa bi tudi Matevž se zagotovo brez težav uvrstil v prvo deseterico. Pri puncah Vita Movrin ni imela svojega dne. Imela je želodčne težave in dirko zaključila na 40. mestu. Nika Dečman pa je zasedla 57. mesto.
Miha Klemenčič

Za skoraj vse naše kolesarje U17 je to zadnje Evropsko prvenstvo mladih, saj drugo leto vstopajo že v mladinsko kategorijo. Glede na dosežene izvrstne rezultate pa lahko naslednjo sezono vsi optimistično vstopijo v mladinsko kategorijo.


http://nutrishop.si/





0 komentarji:

Objavite komentar