nedelja, 31. maj 2015

UŽIVAJMO ALBUMINSKO SKUTO



Veliko ljudi me vpraša kakšno to »sladko« skuto jem in kje jo lahko kupijo....Preden začnem pisat o tej »sladki« skuti vam želim predstaviti, da obstajata dve vrsti skute.

Prva je običajna skuta, ki jo najpogosteje najdemo na trgovskih policah. Običajna skuta je pravzaprav sveži sir, pri katerem se pri nastajanju iz mleka izloči kazein.

Druga, »sladka« skuta pa se imenuje Albuminska skuta, ki je pridobljena iz sirotke. Pridobijo jo tako, da sirotki dodajo kisavo, jo segrejejo na 90 stopinj celzija, pri tem procesu pa izstopijo beljakovine-albumini in globulini. Albumini sodelujejo pri presnovi maščob, globulini pa krepijo imunski sistem ter blagodejno vplivajo na prebavila. Sirotkine beljakovine so najkakovostnejše beljakovine, ki jih lahko pridobimo s hrano.

Hranilna vrednost albuminske skute:
Približno 30% suhe snovi
60% od suhe snovi predstavljajo beljakovine
20%-30% je maščob
Preostanek so rudnine in nekaj laktoze

Enostavni recepti za popestritev skute:
Za pripravo zdrave malice lahko skuti dodamo banano, malo mleka, arašidovo maslo ter pravi kakav. Vse skupaj zmiksamo v mešalniku in dobimo zdrav beljakovinsko-maščobni smoothi, ki spominja na čokoladni napitek in je lahko odličen nadomestek sladici. K skuti prav tako pašejo maline, avokado ter prazaprav vsako sadje, ki ga imate radi :)

0 komentarji:

Objavite komentar