ponedeljek, 21. september 2015

20 NAČINOV UPORABE KOKOSOVEGA OLJA


Če še niste začeli uporabljati kokosovo olje, vam bom predstavila načine, kako ga lahko uporabimo  v prehrani in v vsakdanjem življenju:

  1. Pri kuhanju, saj ima visoko toleranco na toploto. Uporabljamo ga lahko za pečenje in je nadomestek  mlečnim izdelkom za tiste, ki so intolerantni na mleko in mlečne izdelke.
  2. Majhno količino lahko dodamo v tople napitke (kavo ali čaj) za kremast okus. Olje pri visoki hitrosti zmešamo z maslom da emulgira ter ga nato dodamo v napitek.
  3. Naredimo domačo majonezo.
  4. 3-4 zaužite žlice na dan pomaga povečati količino mleka pri doječih materah
  5. Če ga uživamo vsakodnevno lahko izboljša kvaliteto spanja
  6. Uporabimo ga kot masažno olje
  7. Vtremo v kožo in tako preprečuje nastanek strij
  8. Deluje vlažilno pri suhi koži (vtremo v kožo komolcev  ki je suha  in luskasta)
  9. Uporabimo ga kot odstranjevalec ličil
  10. Izdelamo domače milo
  11. Izdelamo piling za telo (dodamo isto količino sladkorja ter po želji eterično olje)
  12. Proti prhljaju in kot balzam za lase (vtremo v lase in lasišče. Ker so po nanosu lasje mastni, je najboljše, da olje vtremo zvečer in ga zjutraj izperemo s šamponom. Lasje so navlaženi, ampak niso mastni)
  13. Z jabolčnim kisom izdelamo pripravek proti naglavnim ušem
  14. Pomaga k hitrejšemu okrevanju pri sončnih opeklinah
  15. Zmanjša srbečo kožo po piku komarjev
  16. Izdelamo belilno pasto za zobe v kombinaciji s sodo bikarbono
  17. Vtremo v ustnice namesto navadnega balzama
  18. Naravni repelent proti žuželkam ( zmešamo z rožmarinom, oljem mente in mačjo meto -Nepeta cataria).
  19. Majhno količino uporabimo namesto kreme za roke po pranju posode z detergentom










ZDRAVA DOMAČA MAJONEZA

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2 jajčna rumenjaka
  • 120 ml olivnega olja
  • 40 ml kokosovega olja
  • majhna žlička gorčice
  • majhna žlička limoninega soka
  • Sol
  • Poper

Priprava: 
 
V višji posodi z električnim mešalnikom zmešamo 2 rumenjaka. Ko  postaneta  rumenjaka kremasta dodamo žličko gorčice. Počasi začnemo dodajati olivno in kokosovo olje ter mešamo na nizki hitrosti. Ko dobimo enotno zmes dodamo še žličko limoninega soka, sol in poper. Majoneza je pripravljena.
Opombe: Uporabite samo sveža jajca! Če vam gorčica po okusu ne odgovarja jo lahko tudi izpustite.
Priporočam domače olivno olje

 
Avtor: Ana Budin


0 komentarji:

Objavite komentar