nedelja, 24. junij 2018

KAJ SE ZGODI, ČE HODIMO POZNO SPAT?

Ojla,
velikokrat slišimo stavek, da "v hitrem tempu življenja pogosto pozabimo nase". Res je, da moramo delati in zaslužiti, da bi živeli dostojno življenje. Vendar, ali je pametno v zameno zastaviti svoje zdravje? Kolikokrat vam čez dan zmanjka časa in podaljšate svoj delavnik v noč?
V naslednjem članku boste prebrali, zakaj se je pametno pravočasno odpraviti v posteljo.
Za začetek vas bom vprašala, če veste kateri je najmočnejši antioksidant v našem telesu? Odgovor je melatonin. Melatonin je hormon, ki se tvori v epifizi v možganih in se tvori samo ponoči. Naloga tega hormona je, da ponoči uničuje proste radikale in preprečuje poškodbe celic. Torej, kot vidimo ima naše telo lastne mehanizme, s katerimi se samo uravnava, le slediti moramo naravnim procesom.
Posledice poznega odhoda na spanje in ponočevanja
Nespanje preprečuje sintezo melatonina in pripomore h koroziji telesa. Pojavijo se posledice, kot so staranje kože, debelost, povišan krvni tlak, diabetes tipa 2, kronična bolezenska stanja, neplodnost, glavkom,degeneracija rumene pege, depresija, migrena, maligni tumorji. Znanstveno je dokazano, da delavci v nočnih izmenah več obolevajo za malignim tumorjem, še posebej gre za tumor dojk pri ženskah. 
Kaj lahko naredim?
Podnevi skušaj preživeti čim več časa na dnevni svetlobi, ponoči pa prostor kjer spiš popolnoma zatemni. Odpravi se v posteljo najkasneje do 22:00 ure in vzpostavi higieno spanja. Kontrast dneva in noči bo spodbudil epifizo k izločanju melatonina. Zvečer se skušaj umiriti s sproščanjem (jogijske vaje, globoko dihanje, meditacija in podobno) in tako pripravi telo na spanje. Če sledimo svojemu telesu in s tem zakonu narave, preložimo staranje in spodbudimo proces regeneracije.
Kaj naj jem?
Količino melatonina lahko povečajo tudi živila, ki vsebujejo aminokislino triptofan. Živila kot so riba, jagnjetina, piščančje in puranje meso (domače), bučnice, riž, ječmen, koruza, ki povečajo raven melatonina v krvi.
Nadomestki
Kot dodatek ga lahko jemljemo v obliki 5HTP ali kot izvleček rastline grifonije. Za ljudi, ki morajo dolgotrajno delati v zaprtih prostorih, je priporočljivo uživanje melatonina vsak večer.

Upam, da vam je bil zapis v pomoč pri sestavi vaših zdravih obrokov.
Lep pozdrav do naslednjega zapisa,
Matjaž
Iz knjige: Sanja Toljan, dr.med: Čudežna moč hormonov

0 komentarji:

Objavite komentar