nedelja, 6. oktober 2019





3 RAZLOGI ZAKAJ KREPITI MIŠICE ZADNJICE

Okrogla in velika zadnjica je postala pravi modni hit. Veliko žensk si želi oblin, kot jih imajo nekatere filmske zvezde. Ampak zadnjica ima veliko večjo funkcijo, kot samo lepotno. Poglejmo tokrat na telo iz malo drugačnega vidika. Okrepljene mišice zadnjice oz. glutealne mišice med drugim pripomorejo k učinkovitejšemu gibanju in zaščitijo ledveni del telesa.

Katere mišice zadnjice imamo in kakšna je njihova funkcija?

Lahko ste razbrali iz teksta zgoraj, da omenjam mišice zadnjice v množini. Nimamo samo ene mišice zadnjice, ampak imamo kar štiri. Osredotočili se bomo na prve tri.

·       Gluteus maximus

·       Gluteus medius

·       Gluteus minimus

·       TFL (tensor faciae latae)

Gluteus maximus je največja mišica iz skupine mišic zadnjice, ki podari obliko zadnjici. Funkcija mišice gluteus maximus je izteg kolka in sodelovanje pri zunanji rotaciji kolka. Ker je mišica močan ekstenzor kolka, je odgovorna pri gibanjih in športih kot so tek, počep, predklon, potisk s kolki (hip thrust), mrtvi dvig, plezanje. Mišica nadzoruje rotacijo medenice.

Gluteus medius leži med mišico gluteus maximus in mišico gluteus minimus. Stabilizira medenico pri hoji in preprečuje padec medenice v nasprotno stran.

Gluteus minimus pa je najmanjša med glutealnimi mišicami in ima podobno funkcijo kot gluteus medius.













Prednosti okrepljenih mišic zadnjice za naše zdravje:

1. Stabilizacija medenice in podpora kolkom

Sila in teža telesa morata biti pravilno uravnotežena in kolki morajo biti stabilni. Glutealne mišice so stabilizatorji kolka. Slaba stabilizacija kolkov lahko vodi v nepravilno držo celega telesa in s tem v razne poškodbe spodnjega dela telesa. Z okrepljenimi glutealnimi mišicami zaščitimo kolke, kolena in gležnje.


2. Boljša telesna drža in gibanje telesa

Glutealne mišice so del stabilizatorjev telesa. Usločena drža, neaktivirane glutealne mišice in posledično nepravilno gibanje vodi v vrsto poškodb. Posledice sedečega načina življenja in pomanjkanje gibanja se kažejo med drugim v obliki skrajšane upogibalke kolka in šibkih glutealnih mišic. Naša medenica se lahko zarotira naprej, in postavi ledveni del v povečano lordozo. Posledično lahko čutimo bolečino v ledvenem delu hrbta.

3. Zaščita ledvenega dela

Glutealne mišice so podporniki ledvenega dela hrbtenice, zato okrepljene mišice zadnjice zaščitijo ledveni del. Če mišica gluteus maximus ni dovolj močna, potem ni zmožna sodelovati pri izvedbi giba ekstenzije kolkov. Če mišice niso sposobne izvesti giba, potem prevzamejo to funkcijo pomožne mišice, katerih naloga ni sodelovati pri tovrstnem gibu.  Mišice pomagači so tako pod prevelikim pritiskom, kar opazimo kot bolečino v ledvenem delu, kolkih in kolenih.



Lep pozdrav,
Ana

0 komentarji:

Objavite komentar