sreda, 23. oktober 2019

5 NASVETOV ZA OHRANJANJE TELESNE TEŽE V ZIMSKEM ČASU


Prehod iz poletnega v jesenski čas nam prinese veliko sprememb. Veliko časa preživetega na svežem zraku, nam v jesenskem in zimskem času prinese več zadrževanja v zaprtih prostorih. V hladnejših dneh hitreje sežemo po toplih sladkih napitkih in prigrizkih, in raje ostanemo počivati na toplem kavču, kar lahko vodi v nabiranje kilogramov.

Poglejmo si nekaj nasvetov, kako se lahko izognemo nabiranju kilogramov v zimskem času in tako ostanemo fit skozi celo leto.



1. Obroki naj bodo sestavljeni

Izognimo se obrokom, ki so sestavljeni iz večinskega deleža ogljikovih hidratov. Krožnik s testeninami in omako ni najboljša izbira. Obrok naj bo sestavljen iz beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov, maščob ter veliko zelenjave. Izberimo kos mesa, ribo ali jajca v kombinaciji za pest velike porcije kuhane ajdove kaše, kvinoje ali leče. Krožnik zapolnimo z veliko sveže ali kuhane zelenjave, ki jo zabelimo z domačim olivnim ali bučnim oljem.


2. Ostanimo aktivni v telovadnicah

V poletnem času smo veliko časa preživeli na svežem zraku, kjer smo se ukvarjali z različnimi vrstami športih aktivnosti. V jesenskem in zimskem času, predvsem pa v slabem vremenu, se naše aktivnosti v prostem času spremenijo. Ostanimo aktivni in najdimo aktivnosti v notranjih prostorih. Fitnes centri nam ponujajo raznovrstno ponudbo vodenih vadb. Če pa nam dvigovanje uteži ni tuje, bo takšen način rekreacije odlična izbira.


3. Pijmo dovolj tekočine

Pogosto se zgodi, da v hladnejših dneh skozi dan pozabimo vnesti dovolj tekočine. Našo potrebo po lakoti in žeji lahko zamenjamo in tako posežemo po prigrizkih, a pravzaprav smo žejni in ne lačni. Pripravimo si najljubšo flaško za vodo, v katero damo nekaj koščkov narezanih agrumov, ter si tako popestrimo okus vode.



4. Omejimo vnos sladkih živil

S sladkorjem sladkano hrano in pijačo hitro vnesemo presežek kalorij. Izognimo se sladkim pijačam in sladicam, saj telesu ne zagotovimo potrebnih hranil, a hkrati pridobivamo na telesni teži. Dvojni minus, kajne? Kaj si pa lahko pripravimo?  Za zajtrk si lahko pripravimo ovsene kosmiče z grškim jogurtom, dodamo žličko arašidovega masla in gozdne sadeže. Za malico lahko prigriznemo pest mešanih oreščkov in spijemo fermentirano pijačo (npr. kefir). Po kosilu pa si privoščimo kos najljubšega sadja namesto tortice. Naj bodo obroki čez dan enakomerno razporejeni, saj se tako izognemo prenajedanju v večernih urah. Zvečer si lahko pripravimo toplo zelenjavno juho in veliko skledo zelenjave v kombinaciji z beljakovinskim živilom.


5. Vzpostavimo red v prehranjevanju

Hitri tempo življenja je način, s katerim se sooča večina ljudi. Službenih aktivnosti je vse preveč, pozabljamo nase in izpuščanje obrokov je postala vsakodnevna rutina. Z izpuščanjem obrokov in kaloričnim deficitom čez dan sledi prenajedanje v večernih urah, kar vodi v skladiščenje maščobnega tkiva. Prišli smo do točke, kjer smo si za naše zdravje primorani narediti urnik in plan prehranjevanja. Razporedimo si obroke v razmaku na približno štiri ure in izbirajmo živila, ki ne dvigujejo drastično raven sladkorja v krvi (oreščki, fermentirani napitki, avokado, jajce, kos sadja).
Lep pozdrav do naslednjega članka,
Matjaž

0 komentarji:

Objavite komentar