sreda, 26. marec 2014

ZAKAJ VEČINA DIET NE DELUJE?

V tokratni objavi bom poizkušal na kratko razložiti zakaj je večina komercialnih diet neučinkovitih, oziroma celo škodljivih za zdravje.

Teoretično načelo hujšanja je, da je celodnevni vnos kalorij nižji od dnevne porabe kalorij. Če se želimo zrediti, pa mora biti celodnevni kalorični vnos višji od dnevne porabe. Sliši se zelo enostavno in marsikdo bi lahko pomislil da bodo rezultati hitrejši, če bo kalorični vnos čim nižji. V praksi pa vseeno ne gre ravno tako enostavno. Sicer če drastično zmanjšamo kalorični vnos, se bo to poznalo tudi na tehtnici in prav gotovo bomo na začetku pospešeno izgubljali kilograme. Če nas zadovolji le nižja številka na tehtnici in ne slika v ogledalu, potem je naš cilj dosežen. Vendar pa takšno hujšanje ne bo prineslo prav nič dobrega, in ga nikomur ne priporočam. Rezultati takšnega hujšanja bodo le kratkotrajni, kasneje pa se bomo po vsej verjetnosti še bolj zredili. Zakaj pa pride do tega?

DIETA S PRENIZKIM VNOSOM KALORIJ = STRADANJE

Bolj drastično kot zmanjšamo kalorični vnos, večji šok to predstavlja za telo. Telo pa je že iz davnih časov, ko hrana ni bila vedno dostopna razvilo učinkovit sistem, kako se uspešno spopasti s stradanjem. Četudi gre v našem primeru za sodobno dieto s (pre)nizkim kaloričnim vnosom, telo to občuti kot stradanje, in se temu učinkovito zoperstavi. Prvo kar naredi, je da začne upočasnjevati metabolizem(dnevna poraba energije). Prav zaradi upočasnjenega metabolizma obstaja veliko primerov, ko osebe s prekomerno telesno težo ne izgubijo prav nobenega kilograma, četudi dnevno zaužijejo le 1000 kalorij ali manj. Kadar telo začuti bistveno pomanjkanje energije, misli da je to vsa hrana ki jo bo dobivalo nekaj časa. Zato bo telo začelo manjšat porabo kalorij in začelo s shranjevanjem enegije. Enrgijo pa bo shranjevalo v maščobne zaloge, saj maščoba predstavlja najboljši vir energije za "težke čase".

IZGUBA MIŠIČNE MASE

Mišice so največji porabnik energije. Več mišične mase kot imamo, več kalorij kurimo čez dan, četudi nismo telesno aktivni. Ko telo začuti bistveno pomanjkanje energije, se poskuša znebiti tistega, ki porablja največ kalorij - to pa so mišice. Tako med stradanjem telo začne razgrajevati svoje lastne mišice. Namesto da bi za energijo porabljalo maščobo, začne energijo pridobivati z razgrajevanjem mišičnih beljakovin. Maščobo pa še bolj pospešeno shranjuje. Prav zaradi takšnega mehanizma, je telo sposobno zdržati tudi mesece brez hrane. Telo deluje preveč popolno, da bi zaradi ene nizko kalorične diete lahko shujšali tako kot je treba - izgubili maščobo, ne pa mišice.

POSLEDICE NIZKO KALORIČNIH DIET

Če se odločimo za strogo dieto, bomo na začetku prav gotovo izgubljali telesno težo. Prestavljajmo si, da v prvem tednu izgubimo 2 kilograma, v drugem in tretjem tednu kilogram in pol, v četrtem, petem in šestem tednu pa kilogram. Z vidika izgubljenih kilogramov, bi lahko rekli da smo pri dieti bili zelo uspešni, saj smo izgubili kar 8 kg v šestih tednih. Če podrobneje pogledamo kaj se je zgodilo s telesno sestavo, pa ugotovimo da smo naredili več škode kot koristi. Če smo izgubili 8 kilogramo, teh 8 kilogramov prav gotovo ne izvira le iz izgubljene maščobe. Predstavljajmo si da polovica izvira iz maščobe, polovica pa iz mišične mase. Torej smo izgubili 4 kilograme maščobe in 4 kilograme mišične mase. 4 kilograme maščobe je lep dosežek, a kaj ko smo izgubili tudi 4 kilograme mišične mase, kar pa ni bil naš namen. Največji problem pa nastane po dieti. Predstavljajmo si da z dieto končno zaključimo vsi veseli, ker smo izgubili 8 kilogramov in od tega 4 kilograme maščobe. Začnemo se normalno prehranjevati kot pred dieto. Problem pa je, ker začnemo s štirimi kilogrami mišične mase manj, zaradi česar imamo upočasnjen metabolizem. Torej, četudi smo pred dieto z dnevnim vnosom npr: 2000 kcal ohranjali telesno težo, sedaj po dieti z enakim vnosom 2000 kcal bomo zagotovo pridobivali telesno težo. Postopoma pa bomo vseh 8 izgubljenih kilogramov uspešno pridobili nazaj. V primeru da se ne ukvarjamo z vadbo moči, bo vsa pridobljena teža v obliki maščobe. Ko pridobimo 8 kilogramov je naša telesna teža enaka kot pred dieto, le s to razliko da imamo večji odstotek maščobe in manjši odstotek mišične mase. Tako se sedaj znajdemo na še bistveno slabši točki kot pred dieto. Vsaka nadaljna ponovitev takšnega postopka pa bo prinesla vedno slabše rezultate, in tako se znajdemo v "začaranem krogu" z vedno slabšim zdravstvenim stanjem.

Nadaljevanje sledi...

0 komentarji:

Objavite komentar