ponedeljek, 12. januar 2015

NERESNICA O POČEPIH


Počep je prav zagotovo ena najboljših vaj za mišice nog, hkrati pa tudi ena izmed najbolj napornih vaj. Pri tej vaji je še kako pomembna pravilna izvedba, saj v primeru nepravilnega izvajanja lahko hitro pride do poškodb. V primeru nepravilnega izvajanja počepa sta zlasti obremenjena kolena in ledveni del hrbtenice. Prav gotovo ste že vsi slišali znani mit, da kolena ne smejo čez linijo prstov. To nikakor ne drži, zakaj pa je tako, bom napisal v nadaljevanju.

Počep je kompleksna vaja, saj je gibanje prisotno v več sklepih, zlasti v kolenskem in kolčnem. Pri izvajanju počepov je zelo pomemben stabilen položaj telesa. Torej stopala morajo biti ves čas v stiku s podlago. Da pa je položaj telesa stabilen, mora težiščnica našega telesa potekati preko sredine stopal. Torej če pazimo da s koleni ne preidemo linije prstov, gremo zaradi tega z boki nazaj. Da ohranimo težiščnico v sredini stopal, pa moramo zaradi tega se s trupom močno predkloniti. V tem primeru   je navor v kolenu nekoliko manjši, vendar zaradi globokega predklona v trupu, pride do zelo povečanega navora v kolčnem sklepu in s tem tudi v ledvenem delu hrbtenice. Prav ledveni del hrbtenice pa je najdovzetnejši za poškodbe pri počepih, sploh v primeru če delamo počepe z drogom katerega si naložimo na hrbet. Če pa s koleni nekoliko preidemo linijo prstov, bo s tem res nekoliko večji navor v kolenu. Zato pa bomo imeli trup lahko bolj vzravnan, s čimer bomo dosegli bistveno manjši navor v hrbtenici. Za lažjo predstavo si oglejte spodnjo skico, ki prikazuje izvedbo počepa z drogom na hrbtu, ko kolena ne preidejo prstov (A), in izvedbo ko kolena preidejo prste (B). Pri skici (B) je zato hrbet bolj vzravnan.



Torej zaključek zgodbe je, da pri globokem počepu lahko s koleni preidemo linijo prstov, še posebej če delamo počep z obteženim drogom katerega si naložimo na hrbet. Seveda pa mora biti počep izveden tehnično pravilno. Kako pravilno izvedemo počep pa v naslednji objavi.

0 komentarji:

Objavite komentar