torek, 10. februar 2015

L - TIROZIN


Veliko je bilo napisanega o raznih dodatkih k prehrani, ampak o L - tirozinu nismo slišali veliko, zato se mi zdi vredno napisati nekaj osnovnih značilnosti te aminokisline, saj kot bomo videli ima veliko pozitivnih lastnosti.

Kaj je L - tirozin?

Aminokisline so osnovni gradniki beljakovin. Človeško telo za preživetje in normalno delovanje potrebuje 20 aminokislin. 8 aminokislin je esencialnih, kar pomeni da jih organizem ne more sintetizirati sam, zato jih mora nujno dobivati s hrano. Preostale aminokisline so neesencialne, kar pomeni da jih organizem lahko sam sintetizira; ali pogojno esencialne, kar pomeni da organizem jih ne more sintetizirati dovolj, kadar smo podvrženi določenemu stresu. L - tirozin sodi med pogojno esencialne aminokisline.

L - tirozin je prekurzor treh ključnih nevrotransmiterjev: adrenalina, noradrenalina in dopamina. Vsi ti trije pa dokazano vplivajo na boljše razpoloženje, boljše kognitivne funkcije ter zmanjšujejo negativne vplive stresa. Telo ga proizvaja iz drugih aminokislin npr.: fenilalanin-a. L - tirozin in L - fenilalanin najdemo predvsem v beljakovinsko bogatih živilih kot je: meso, ribe, jajca, sir, mleko, oreščki, banane.

Kako deluje?

Proces se začne s fenilalaninom ki se pretvori v L - tirozin s pomočjo encima fenilalanin hidroksilaze. L - tirozin se zatem pretvori v sestavino L - dopa. L - dopa pa se pretvori v adrenalin, noradrenalin ter dopamin.

Pozitivni učinki

Kot prehransko dopolnilo je izredno učinkovit pri ljudeh ki so preobremenjeni in so podvrženi stresu ter jim primanjkuje spanca. L - tirozin je ena najbolj učinkovitih naravnih sredstev za zmanjševanje stresa, saj ima pomembno vlogo pri tvorbi nevrotransmiterjev (dopamina, adrenalina in noradrenalina) le ti pa vplivajo na razpoloženje. Nekateri ga zaradi njegovega pozitivnega delovanje imenujejo tudi "naravni antidepresiv", saj pomaga ohranjati mentalno in fizično koncentracijo, ko je telo izpostavljeno stresu in vplivom iz okolja. Ne samo da pomaga obvladovati stres bil je celo uporabljen pri zdravljenju depresije, tesnobe, narkolepsije, pomanjkanja pozornosti, predmenstrualnega sindroma, Parkinsove in Alzharmerjeve bolezni, srčnih bolezni in infarkta ter shizofrenije.

Glede na svojo vlogo kot predhodnik živčnih prenašalcev je L - tirozin lahko koristen tudi pri ljudeh s sindromom zmanjšane koncentracije in pri hiperaktivnih ljudeh. Ugotavljajo tudi, da vpliva na nadzor apetita in na znižanje krvnega tlaka.

L - tirozin tudi pozitivno vpliva na ščitnico, saj je predhodnik tiroksina (ščitničnega hormona, ki uravnava hitrost in delovanje metabolizma). Ljudje ki imajo klinične probleme s prekomerno telesno težo, imajo vedno zelo nizke vrednosti L - tirozina. V teh primerih se L - tirozin uporablja kot metoda zdravljenja.

Spodbuja izločanje rastnega hormona ki ima ogromno pozitivnih dejavnikov. Poleg tega pa podpira motivacijo za fizično aktivnost in ohranja zdravo delovanje žlez.

Kot vidimo pozitivnih lastnosti L - tirozina je kar nekaj. Vsi tisti ki se prepoznate v zgoraj opisanih simptomih, pa bi bilo smiselno da preverite vašo prehrano in si jo po potrebi uredite in po možnosti razmislite o dodatku L - tirozina.

2 komentarja: