torek, 12. maj 2015

ZAVAJANJE O ŠKODLJIVOSTI SONCA

Poletje se hitro bliža, sonce pa postaja iz dneva v dan močnejše. Idealen čas za reklamiranje raznih zaščitnih krem pred škodljivimi vplivi sonca ki jih v zadnjih letih tako poudarjajo. Vsi mediji nas neprestano zasipajo z opozorili kako je sonce škodljivo in kako pomembna je zaščita s sončnimi kremami. Pa je res tako, ali smo ljudje le slepe ovce ki brezglavo sledimo tako kot nas vodijo?

Sonce je vir zdravja, življenja brez sonca ne bi bilo. Je vir zelo pomembnega vitamina D. Ko sončni žarki obsijejo našo kožo, se sprosti vitamin D3, ki ga telo predela v vitamin D. Sonce ni nekaj čemur bi se morali izogibati, še manj pa se je potrebno pred njim ščititi z raznimi strupenimi kemikaljami. Razlog da nas zasipajo z neresničnimi trditvami je zgolj v komercialnih interesih vseh vpletenih. V resnici vso zaščito ki jo potrebujemo nosimo že v sebi, le pravilno uporabljati jo moramo.

Vitamin D ima fantastične zdravilne in preventivne lastnosti. Problem pa je v tem da nas je današnji življenski stil zelo prikrajšal tega pomembnega vitamina, prav tako pa ga v prehrani primanjkuje. S prehrano bomo težko vnesli dovolj vitamina D, s pravilnim sončenjem pa ga že v 15 minutah dobimo dovolj. Pomanjkanje botruje številni boleznnim. Vitamin D preprečuje srčne napade, izboljšuje srčno-žilno zdravje, krepi imunski sistem, preprečuje in zdravi diabetes, preprečevanje debelosti in depresije, prispeva k zdravju kosti in na splošno pozitivno vpliva na naše počutje in na delovanje možganov. Poleg tega pa sonce celo ščiti pred pojavom melanona in ga tudi zdravi. Avstralske študije so že večkrat dokazale da so ljudje ki so najmanj na soncu daleč najpogosteje dobijo melanom. Tisti ki pa so največ izpostavljeni soncu (npr: čuvaji plaže) so pred melanomom najmanj ogroženi. Vse več pa je dokazaov da raka povzroča vsa tista kemija ki je v sončnih kremah.

Pomembno pa je vedeti da sonce koristi tudi na druge načine in ne samo s tvorbo vitamina D3. UV žarki uničujejo presežek bakterij na koži. Znanstveniki pa so dokazali da pod vplivom sonca v našem telesu se proizvaja snov ki pomaga zniževat previsok krvni tlak.

KAKO SE PRAVILNO SONČIMO IN ALI NAM KLJUB VSEMU SONCE LAHKO ŠKODI OB PRETIRAVANJU?

Če bi živeli tako kot so naši predniki in bi bili od prvega dne na soncu, bi postopoma dobili naravno zaščito pred soncem - pigmentacijo. Sonce nas ne bi nikdar opeklo in skrbi za zaščito pred soncem ne bi bilo, četudi bi bili cel dan izpostavljeni soncu. Ker pa je današnji življenski stil drugačen in nam sonca večinoma primanjkuje, se dogaja da gremo povsem neporjaveli na dopust, kjer imamo več časa in smo veliko več izpostavljeni soncu. Ker naša koža ni prilagojena soncu, se seveda zgodi da nas hitro opeče če ne pazimo. Seveda pa so sončne opekline škodljive za telo (opekline pa povzročajo raka) in se jih moramo na vsak način izogibati. Zato je pomembno da pigmentacijo dobivamo postopoma. Na začetku se lahko sončimo le dopoldan ali zvečer. Kasneje ko smo že bolj porjaveli, pa lahko v krajših intervalih tudi ob najmočnejšem soncu. Ko smo že popolnoma porjaveli, pa nam sončenje ne bo škodilo četudi se mu bomo izpostavljali ko je najmočnejše. Torej potrebna je zmernost in postopnost.

Še enkrat pa poudarjam, da sonce samo po sebi ni bolj škodljivo kot je bilo pred 100 leti. Škodljivi smo sami sebi s svojim ravnanjem, ki je prav gotovo drugačno kot je bilo pred 100 leti, ko so bili ljudje več zunaj kot pa v notranjih prostorih.

Sedaj pa le z veseljem pojdimo izkoristit blagodejne sončne žarke, vendar pozor! Sonce je v maju že podobno močno kot avgusta, le da zaradi hladnejšega ozračja nimamo tega občutka. Torej tudi sedaj moramo upoštevati zgornja priporočila o zdravem sončenju.


http://jnci.oxfordjournals.org/content/97/3/161.full
http://wearechange.si/?p=10037
http://wearechange.si/?p=6336
http://wearechange.si/?p=6260


2 komentarja:

  1. http://sl.wikipedia.org/wiki/Ozonska_plast#Ultravijoli.C4.8Dna_svetloba

    Vseeno mislim, da zaščitne kreme opravljajo svojo funkcijo za tiste, ki niso/mo veliko na soncu in koža ni adaptirana na dolgotrajno izpostavljenost soncu.

    Ne rad se mažem zato se tudi izgobam soncu, sploh nekje med 11-15h, ko ga res seka. Če pa že moram biti izpostavljen se pa seveda spomnim na kremo, ko je že prepozno. :)

    lep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Blaž, strinjam se s tabo da kreme opravljajo svojo funkcijo - da te sonce ne opeče. Vprašanje pa je kakšne stranske posledice ima dolgoročno to za zdravje.Stalno nas svarijo pred soncem, pred tem kaj nanašamo na kožo pa nas nobeden ne svari. Ljudje pa potem seveda mislimo da je sonce največji sovražnik in da moramo na vsak način se čim več mazat s kremami. Vsa ta propaganda pa je samo zaradi doseganja čim večjih dobičkov.

    Če malo pobrskaš ugotoviš da vedno več raziskav potrjuje kako škodljive so sončne kreme.

    http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=337

    Lp

    OdgovoriIzbriši