torek, 11. avgust 2015

SPIRULINA - uporaba in koristi


Spirulino sem zasledil v medijih in kasneje tudi na trgovskih policah. Sodi med tako imenovano “super hrano”, kateri bi tudi sam lahko pripisal ta izraz.






Kaj je spirulina?

Spirulina je modro-zelena alga (cianobakterija), ki je dobila ime po svoji spiralni ali vijačni obliki. Je vir naravnih beljakovin (okoli 60%), vitaminov skupine B (B1,B2,B6), vitamina E,  provitamina  A (beta karoten), antioksidantov , železa, cinka, selena, bakra, mangana ter GLA (gama linolenska kislina).  Uporabljamo jo kot prehranski dodatek.

 
Pozitivni učinki spiruline:

Čeprav spirulina nima dobrega okusa, ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje.
Predstavil vam bom le nekaj ključnih prednosti:

·         Vsebuje omega 3, 6 in 9 maščobne kisline, predvsem pa omega 3

·         Spirulina krepi imunski sistem , saj poveča proizvodnjo antiteles (gliko proteinov), ki se borijo proti infekcijam

·         Bogata je s proteini (okoli 60%), in esencialnimi maščobnimi kislinami- gama linolenska kislina (GLA) zato jo uporabljamo kot prehranski dodatek. GLA telo proizvede samo in jo težko  najdemo v prehrani. Spirulina je eno redkih živil, ki naravno vsebuje GLA.

·         Bogata je s klorofilom, ki pomaga odstraniti toksine iz krvi in tako krepi imunski sistem

·         Vsebuje železo, in je primerna za ljudi z anemijo. Priporočajo jo tudi nosečnicam.

·         Raziskava je pokazala, da spirulina lahko pomaga pri alergijah, kot je rinitis  (vnetje nosne sluznice)

·         Spirulina se lahko poveže s težkimi kovinami ter jih pomaga odstraniti  iz telesa

·         Znižuje holesterol (zmanjšanje LDL in povečanje HDL holesterola)

·         Pomaga pri zastrupitvi z arsenom

 
Kako jo uporabljamo?

Ko kupujemo spirulino moramo biti pazljivi, da je le ta organska, saj se lahko zgodi, da je onesnažena ali  ima dodane sestavine nitrata . Ker spirulina ni dobrega okusa, jo nekateri konzumirajo v obliki tablet, sam pa imam najraje v obliki prahu, ki ga vmešam v smoothie ali pa limonado.
Priporočljiva količina je 2 čajni žlički na dan, v času infekcije tudi 2 veliki žlici.






              Viri:
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/spirulina
P. D. Karkos, S. C. Leong, C. D. Karkos, N. Sivaji, and D. A. Assimakopoulos, “Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications,” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, Article ID 531053, 4 pages, 2011. doi:10.1093/ecam/nen058
The Medical Research of Spirulina – Cyanotech Corporation
Park, Hee Jung;Lee, Yun Jung;Ryu, Han Kyoung;Kim, Mi Hyun;Chung, Hye Won;Kim, Wha Young, “A randomized double blind, placebo controlled study to establish the effects of spirulina in elderly Koreans,” Annals of nutrition & metabolism. 2008.

1 komentar: