nedelja, 3. januar 2016

NOVOLETNE OBLJUBE


Vstopili smo v novo leto. To je idealna priložnost da se ozremo v preteklost in pogledamo katere želje in cilje smo imeli, katere smo uresničili, katere pa ne. Sedaj je čas, da si postavimo nove cilje, izzive, pogledamo kaj želimo v novem letu spremeniti in doseči, kaj izboljšati.

Ali veste katera je najpogosteje izrečena misel na seznamu novoletnih obljub? Izgubiti odvečno težo in postati FIT. Zdi pa se mi tudi, da je ena prvih na seznamu neizpolnjenih obljub :) Takšne splošne zaobljube so najpogosteje neuspešne.

Zaobljube naj bodo dosegljive, specifične, merljive in napisane. Tako npr: ne napišimo »Rad bi bil bolj fit«, temveč »Rad bi bil aktiven 3x tedensko«, ne napišimo »Rad bi shujšal«, temveč »Rad bi izgubil 3 kg maščobne mase«. Poleg zaobljub si napišimo tudi jasne kratkoročne cilje, kateri nas bodo vodili k doseganju zaobljube. Če imamo več zaobljub, se osredotočimo največ na tri zaobljube hkrati. Ko te tri dosežemo lahko nadaljujemo po seznamu. V nasprotnem primeru, če bi si zadali preveč zaobljub hkrati, bi se zelo verjetno zgodilo, da ne bi uresničili niti ene zaobljube.

Zaobljube s kratkoročnimi cilji si zapišemo na list in jih obesimo na vidno mesto. Najbolje je, da si za vsak zadan kratkoročni cilj delamo kljukice. Na ta način enostavno preverjamo ali smo na pravi poti do izpolnitve zaobljube. Te kljukice nas sproti opominjajo, da se držimo kratkoročnih ciljev in nam hkrati dajejo nadaljnjo motivacijo in samozavest.
V razmislek podajam nekaj vprašanj na katera si odgovorite in tako vam lahko pomagajo k določanju zaobljub: 
  • Imate povišan krvni sladkor, trigliceride v krvi?
  • Ste nezadovoljni s svojo telesno težo in izgledom?
  • Se v svoji koži ne počutite dobro, in se s težavo spopadate z vsakodnevnimi opravili?
  • Imate slabo gibljive sklepe, tako da vas to ovira pri vsakodnevnih opravilih in ali vam omejena gibljivost ruši tehniko pri katerem od športov s katerimi se ukvarjate?
  • Se nezdravo prehranjujete?
  • Se pogosto počutite brez volje in nerazpoloženo?
Če ste na katero koli od zgornjih vprašanj odgovorili z DA, lahko stanje popravite v večini primerov na precej enostaven način, brez obiskovanja zdravstvenih ustanov. Povsem verjetno težave izhajajo iz pomanjkanja gibanja in slabih življenjskih navad. Največ kar lahko storite za svoje zdravje, lahko storite sami v štirih korakih:
  • Izboljšajte svoje prehranjevalne navade, tako da uživate bolj kvalitetna zdrava hranila in se izogibate škodljivim razvadam.
  • Vsak dan si vzemite dovolj časa zase, da počnete tisto kar imate najraje, kar vas izpolnjuje.
  • Poskusite biti telesno aktivni vsaj 30 minut na dan. Izberite tiste aktivnosti ki jih imate najraje (hoja, planinarjenje, kolesarjenje…) vsaj 2x tedensko čas namenite tudi vajam za moč
  • Vsakodnevno poskrbite za dovolj kvalitetnega spanca
Tako, sedaj imate smernice napisane. Na vas pa je, da se jih skušate držati. Če vam zgornji nasveti predstavljajo težavo in bi potrebovali pomoč, me lahko kontaktirate.

 Želim vam zdravo in srečno leto 2016!



0 komentarji:

Objavite komentar