nedelja, 29. november 2015

8 NAČINOV UPORABE CHIA SEMEN in nekaj zanimivih dejstev

Rastlina chia izhaja iz Mehike še iz časa Inkov, Aztekov in Majev. Iz časa Majev chia pomeni moč. Rekli so ji tudi »tekaška hrana« , saj so jih bojevniki uporabljali na dolgih bojnih pohodih.
Energijska vrednost:
28 gramov (približno 2 žlici) semen vsebuje:
Maščobe: 9g
Ogljikovi hidrati: 12g
Vlaknine 11g
Beljakovine 4g
Natrij: 5 mg
Kalorična vrednost: 137 kcal
1. Chia puding
Iz chia semen lahko zelo enostavno brez kuhanja  izdelamo zdrav puding. Chia semena namočimo v vodi ali mleku ter dodamo svoje najljubše sestavine. Recepte mojih 3 pudingov si lahko pogledate na spodnjih povezavah:
http://www.osebnitrenermatjaz.si/2015/11/chia-puding-z-arasidovim-maslom-in.html
http://www.osebnitrenermatjaz.si/2015/11/chia-puding-z-grskim-jogurtom.html
2. Za zgostitev juh
Če želite izbrati bolj zdravo sestavino za zgostitev juh (namesto moke ali krompirja) lahko uporabite Chia semena. Ker semena nabreknejo, ko pridejo v stik s tekočino jih lahko uporabimo za zgostitev. Semena lahko zmeljemo v kavnem mlinčku ali pa dodamo kar cela semena.
3. Kruh s semeni
Doma spečemo kruh s semeni. Poleg drugih semen v testo dodamo tudi Chia semena.
4. Priprava osvežilnega napitka
Pripravite si napitek, ki ga lahko odnesete s sabo ter še s tem zaužijete beljakovine. Nekaj chia semen namočimo v vodi in počakamo, da nabreknejo. Dodamo sveže iztisnjen pomatrančni sok. Za odpornost lahko dodamo mlet ali sveže nariban ingver.
5. Energijski gel za športnike
Chia semena namočimo v sveže iztisnjenem soku, dodamo še koščke najljubšega sadja ter med (ali agavin sirup). Zmešamo v mešalniku ter pustimo čez noč da semena nabreknejo.
6. Zajtrk z ovsenimi kosmiči
V kozarec damo ovsene kosmiče, mleko, med, chia semena ter grški jogurt. Pustimo čez noč. Pred postrežbo po vrhu okrasimo s sadjem.
7. Naredimo maremelado
Ker chia semena nabreknejo ne rabimo pektina, saj tvori gosto strukturo. Naredimo borovničevo marmelado z dodatkom chia semen in sladila - kuhamo dokler ne postane marmelada gosta.
8. Naredimo krekerje
Uporabimo različna semena (Chia, sončnična, sezamova, bučna), vodo, naribano čebulo ter nariban česen. Vse skupaj zmešamo ter počakamo da zmes malo odstoji in tako postane kompaktna. Po želji lahko dodamo tudi kakšno začimbo. Pečemo v pečici do zlate barve (med pečenjem obrnemo da se zapeče z obeh strani).Počakamo da se ohladi. Hranimo na suhem.




Sama sem Chia semena nabavila v Malincini spletni trgovini: https://www.malinca.si/chia-semena-iz-ekoloske-pridelave-100g.html


Pripravila Ana Budin (Za več zdravih receptov poglejte tudi FB profil Zdrava kuhalnica)




0 komentarji:

Objavite komentar